Život na Subutexu - Ledinská, Hana (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou závislosti na Subutexu a jejího vlivu na život současných uživatelů. Cílem práce je zjistit sociální, zdravotní a další dopady uživatelů Subutexu na jejich každodenní život. Výzkumnou otázkou je, v čem shledávají tito lidé největší problémy spojené se závislostí a v čem cítí největší limity v zapojení do běžného života. V teoretické části práce je definován pojem závislosti, její fáze, příčiny a faktory. Následuje stručný přehled nejčastěji používaných návykových látek na naší současné drogové scéně spolu se Subutexem. Kapitola "Dopad drogové závislosti" pojednává o nejčastějších přímých dopadech na jedince z pohledu sociální a zdravotní oblasti. V následující kapitole je popsána sociální práce a význam case managementu při práci s uživateli drog a důležitost koordinace v jednotlivých složkách rehabilitace. V závěru teoretické části práce jsou představeny možnosti a druhy léčeb drogové závislosti, z nichž je podstatná část věnována substituční léčbě. V empirické části práce je popsán výzkum a výzkumná otázka, metodika výzkumu - pomocí polostrukturovaného rozhovoru, doplněného o kazuistiky informantů. Pro tento typ výzkumu byla zvolena kvalitativní strategie. Výzkumný soubor byl tvořen klienty Kontaktního centra v Písku. Jedinou podmínkou pro zapojení do výzkumu bylo, aby všichni informanti byli aktivními uživateli Subutexu bez ohledu na zdroj získávání. Z výzkumu vyplynulo, že nejčastějšími problémy, se kterými se uživatelé setkávají, je nízký životní standard ve spojitosti se špatnou ekonomickou situací a vysokou cenou přípravku. U uživatelů se také objevuje komorbidita, a s ní související zhoršený zdravotní stav. Především se jedná o hepatitidu typu C, získanou injekční aplikací. Dále informanti pociťují negativní dopady v oblasti vztahů a pocitu stigmatizace, což má za následek stav sociální izolace a zhoršení psychického stavu. Všechny tyto negativní jevy tak mají vliv na kvalitu života uživatelů Subutexu a možnost lepší integrace do společnosti. Práce, výzkum a jeho výsledky, mohou sloužit jako doplňkový studijní materiál, či pro začínající pracovníky ve všech typech adiktologických služeb.
Life on Subutex
Život na Subutexu
Keywords: Subutex; buprenorfin; drogy; drogová závislost; substituční léčba; dopad drogové závislosti; Subutex; buprenorphine; drug; drug addiction; substitution treatment; impact drug addiction