Analýza mikroprostředí vybrané firmy - Milan, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce bylo provést analýzu mikroprostředí firmy Záruba food a.s. v Českých Budějovicích s pomocí Porterova modelu pěti sil. Porterův model pěti sil se zaměřuje na oblast zákazníků, dodavatelů, konkurence a substitutů. Výstupy Porterovy analýzy napomohly k rozpoznání potenciálních hrozeb, kterým podnik čelí a také příležitostí, které můžou být využity k odstranění působících hrozeb. Zároveň bylo provedeno ekonomicko-finanční zhodnocení společnosti za použití vybraných a poměrových ukazatelů. Na základě výsledků analýzy byly doporučeny návrhy na zlepšení.
Analysis of microenvironment of selected firm
Keywords: Mikroprostředí; Porterův model pěti sil; odběratelé; konkurenti; dodavatelé; substituty; microenvironment; Porter's five forces model; customers; competitors; suppliers; substitutes