Problematika menšin v České republice se zaměřením na romskou menšinu - Šonková, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná bakalářská práce je zaměřena na problematiku menšin v České republice, s akcentací na romskou menšinu, a to vzhledem k jejímu odlišnému postavení mezi ostatními etnickými a národnostními menšinami v české společnosti. V kontextu multietnického soužití v české společnosti jsou uvedena v prvé řadě jednotlivá sekundární data ilustrující podobu vztahu mezi majoritní společností a minoritami a v druhé řadě skutečnosti ovlivňující nahlížení na příslušníky minoritních skupin, jako procesy sociální percepce či vliv konstrukce negativního obrazu mediální scénou. Obsah práce dále zahrnuje rozbor struktury obyvatelstva, včetně krátkého přiblížení jednotlivých menšin, i přehled mechanismů a důsledků současného všestranného sociální vyloučení Romů. V neposlední řadě je rozebírána podstata identity minorit a z ní vycházející integrační strategie, přičemž je uvedena nejaktuálnější verze vládní koncepce integrace Romů do české společnosti. Výzkumné kvantitativní šetření je prostřednictvím vyhodnocení vytyčených statistických hypotéz orientováno na přiblížení postojů a představ většinové společnosti o soužití s příslušníky etnických a národnostních menšin neboli etnického klimatu společnosti.
Problem of minorities in Czech Republic with focus on Roma minority
Keywords: dotazníkové šetření; etnická menšina; etnické klima; identita; integrace; majoritní společnost; marginalizace; mediální scéna; multikulturní společnost; národnostní menšina; předsudky; Romové; sociální exkluze; questionnaire survey; ethnic minority; ethnic climate; identity; integration; majority society; exclusion; marginalization; media scene; multicultural society; national minority; prejudices; Roma; social exclusion