Historie canisterapie napříč oranizacemi - Dufková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem historie canisterapie napříč organizacemi. Mapuje vývoj a zlepšení canisterapie v organizacích poskytujících sociální služby v Českých Budějovicích. Teoretická část práce se zabývá popisem zooterapie a canisterapie. Naznačuje historii terapie za pomoci zvířete, popis dělení, metody a využívané formy. Další kapitola je zaměřena na problematiku canisterapie. Popisuje počátky vztahu psa a člověka, historii terapie ve světě i v České republice a další specifika terapie. Cílem praktické části práce bylo zjistit, jak se canisterapie zdokonalila v průběhu let v organizacích poskytujících sociální služby v Českých Budějovicích. Pro dosažení tohoto cíle byly sestaveny 2 hlavní výzkumné otázky. 1: Jak se historicky vyvíjela canisterapie v Českých Budějovicích? 2: Jak se canisterapie v Českých Budějovicích zlepšovala v průběhu let? Výzkum byl zpracován kvalitativní strategií. Byla zde využita metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořili pracovníci ze třech organizací poskytující sociální služby v Českých Budějovicích, kteří přicházejí s canisterapií do styku. Nadále byl výzkumný soubor rozšířen o canisterapeuty, kteří do organizace pravidelně docházejí. Výsledky jsou zpracovány formou otevřeného kódování. Z výsledku bylo zjištěno, že úroveň canisterapie se stále zvyšuje. Toto tvrzení můžeme vidět na změnách v rámci organizace zájem o canisterapii se zvyšuje a počty klientů jsou také čím dál vyšší. Nadále bylo zjištěno, že je snaha o sjednocení a zařazení canisterapie do metod sociální práce. Tato práce by mohla sloužit veřejnosti, canisterapeutům a organizacím poskytující sociální služby k tomu, aby viděli, že canisterapie je cílená práce s klienty, a že je snaha jí zařadit do metod sociální práce.
Historical development of canistherapy across organizations
Keywords: Zooterapie; Canisterapie; Vývoj canisterapie; Historie canisterapie; Zootherapy; Canistherpay; Development of canistherapy; History of canistherapy