Využití alternativních a augmentativních komunikačních systémů u dětí s dětskou mozkovou obrnou - Uhlíková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce je zaměřena na využití alternativních a augmentativních komunikačních (AAK) systémů u dětí s dětskou mozkovou obrnou (DMO). Cílem je vytvořit přehled metod AAK vhodných pro děti s DMO a zjistit, jak přispívá využití metod AAK ke zlepšení v oblasti sociálních vztahů a vzdělávání. V úvodní části práce je vymezen pojem DMO, charakterizovány její formy a příčiny vzniku, dále je pozornost věnována problematice narušené komunikační schopnosti jedinců s DMO, jež velkou měrou ovlivňují následný vývoj a osobnost jedince. Přehled metod AAK určených ke kompenzaci narušené komunikační schopnosti je zaměřen především na postupy známé a dostupné v České republice. Výzkumná část práce obsahuje popis metodiky, pět případových studií dětí s diagnózou DMO, které využívají některý ze systémů alternativní komunikace, a závěrečnou diskuzi.
Utilization of alternative and augmentative communication systems for children with cerebral palsy
Keywords: Alternativní komunikace; Augmentativní komunikace; Dětská mozková obrna; Komunikace; Narušená komunikační schopnost; Výměnný obrázkový komunikační systém; Alternative communication; augmentative communication; cerebral palsy; communication; disturbed communication ability; picture exchange communication system