Význam čerpání prostředků z PRV Osy IV. pro rozvoj zvoleného regionu - Stasková, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Pro tuto bakalářskou práci bylo zvoleno téma Význam čerpání prostředků z PRV Osy IV. pro rozvoj zvoleného regionu. Tato práce se věnuje Programu rozvoje venkova ČR, detailně Osy IV Leader se zaměřením na region jižní Čechy a konkrétní Místní akční skupinu. Teoretická část pojednává o regionální politice obecně, o cílech regionální politiky Evropské unie, strukturálních fondech a Programu rozvoje venkova. Cílem práce bylo zanalyzování konkrétních podmínek pro využití Programu rozvoje venkova se zaměřením na zvolené území a to území Hlubocka ? Lišovska a jejich zhodnocení na bázi již schválených a financovaných projektů. K dosažení cíle práce byla použita metoda dotazování, technikou dotazníku a statistická analýza dat. Z vyhodnocených dotazníků vyplynulo, že o čerpání dotačních prostředků z Programu rozvoje venkova, Osy IV Leader je ze strany obcí přetrvávající zájem. Avšak je nutno podotknout, že v současném programovacím období pro léta 2007 ? 2013 je stále velké množství obcí, které nemají potřebný dostatek informací o programu, nejsou členy MAS anebo využívají jiné dotační zdroje. V neposlední řadě je u mnoha obcí důvodem, proč nepodat žádost o dotaci, ekonomický. V závěru práce jsou navrhnuta doporučení k řešení problematiky jako například poskytnutí dotace formou zálohy, problematika následujícího programovacího období 2014 ? 2020. Poslední částí práce jsou přílohy, které souvisí s danou tématikou.
The Importance of drawing funds from PRV Axis IV for development of the chosen region
Keywords: Program rozvoje venkova; Regionální politika; Dotace; Obce; The Rural development program of Czech Republic; Regional policy; Subsidy; Municipality