Vliv abiotických a biotických faktorů na polymorfismus barvy květů u Dactylorhiza sambucina (Orchidaceae) - Kremlová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Dactylorhiza sambucina je terestrická orchidej,jejíž šálivé květy vykazující barevný polymorfismus (žlutá a červená forma). V rámci Evropy se vyskytuje v populacích, které se velmi liší v zastoupení jednotlivých barevných forem (můžeme dokonce nalézt monochromní populace). Práce se zabývá vlivem abiotických faktorů (půdní pH, hydrolimity, sklon a nadmořská výška lokality), biotických faktorů (váha a vitalita semen získaných z křížení forem) a velikosti populace na zastoupení barevných forem ve vybraných evropských populacích (Česká repubika, Itálie, Rakousko, Německo, Francie).
The effect of abiotic and biotic factors on corolla colour polymorphism in Dactylorhiza sambucina (Orchidaceae)
Keywords: polymorfismus v barvě květu; Dactylorhiza sambucina; selekce negativně závislá na frekvenci; šálivé květy; reprodukční úspěšnost; abiotické faktory; corolla colour polymorphism; Dactylorhiza sambucina; negative frequency dependent selection; rewardless species; reproductive success; abiotic factors