Etymologie als mögliche Motivationskomponente im DaF - Fraňková, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá zapojením etymologie jako možného motivačního prvku ve výuce cizích jazyků na druhém stupni základních škol se zřetelem k výuce němčiny jako druhého cizího jazyka po angličtině. Teoretická část práce se věnuje etymologii jako jedné z lingvistických disciplín, genealogické příbuzností angličtiny a němčiny a otázkou motivace ve výuce cizích jazyků. Praktická část práce se soustředí na tvorbu vlastních didaktických materiálů, které využívají příbuznosti obou jazyků a kladou si za cíl motivovat žáky na druhém stupni základních škol k mnohojazyčnosti.
Etymology as a possible motivational component in German as a foreign language
Keywords: němčina po angličtině; motivace ve vyučování cizích jazyků; němčina jako druhý cizí jazyk po angličtině; mnohojazyčnost; etymologie ve vyučování cizích jazyků; German after English; motivation in learning foreign languages; German as the second foreign language after English; multilingualism; etymology in teaching foreign languages