Postoje k institucionální péči u seniorů. - Stanková, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo zjistit, zda veřejnost chápe institucionální péči o seniory jako péči navazující na služby terénní. Pro výzkum byla použita metoda kvantitativního výzkumu. Stanovená hypotéza, že lidé do 40ti let mají méně informací o systému péče o seniory než lidé ve věkové kategorii 60 let a více, se nepotvrdila. U respondentů generace 60+ nebyla prokázána větší znalost a informovanost o těchto službách. Hypotéza, že lidé ve věkové kategorii 60 let a více, preferují terénní sociální a zdravotní služby před péčí institucionální, se potvrdila. Většina dotazovaných respondentů by řešilo sníženou soběstačnost u seniorů podpořením péče v domácím prostředí. Výzkum potvrdil, že veřejnost má povědomí o důvodech, které vedou k preferenci terénních služeb pro seniory. Je však nutné zaměřit se na větší informovanost, zejména u generace starší.
Public attitudes to the Institutional Care for senior citizens.
Keywords: senior; sociální péče; terénní služby; institucionální služby; senior; social care; field-work services; institutional services