Vliv konspecifické varovné vokalizace na formu a intenzitu antipredačního chování ťuhýka obecného (Lanius collurio) - Minařík, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Zkoumal jsem vliv konspecifické varovné vokalizace u ťuhýka obecného (Lanius collurio) na obranu hnízda před vzdušným predátorem (poštolkou). Ťuhýkům jsem pouštěl záznam mobbingového hlasu a zároveň předkládal atrapu poštolky (Falco tinnunculus) ve dvou variantách buď s přirozeným vzhledem nebo se změněnými klíčovými znaky (zobák, pařáty, oči), a holuba (Columba palumbus) jako kontrolu. Nahrávka přilákala ťuhýky, kteří přiletěli k hnízdu rychleji. Ochota zaútočit se zvýšila pouze u modifikované poštolky, což naznačuje, že varovný hlas může podněcovat sociální učení se rozpoznávání predátora.
The effect of the conspecific alarm vocalization on the form and intensity of antipredator behaviour of the Red-backe Shrike (Lanius collurio)
Keywords: antipredační; rozpoznávání; mobbing; alarm call; ťuhýk; antipredator; recognition; mobbing; alarm call; ahrike