Filosofický rozbor sportu - Mareš, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se pokouší filosoficky uchopit fenomén sportu. Pozornost je věnována jeho historickým kořenům, etymologii, původní podstatě a raným podobám. Představen je rovněž vztah mezi sportem tradičním a moderním. Autor s ohledem na vzdálenou i nedávnou minulost identifikuje dva fundamentální rysy sportu, kterými jsou hra ve smyslu "game" i "play" a tělesný pohyb. Oba rysy jsou v práci detailně rozpracovány a filosoficky uchopeny. Ohled je přitom brán jak na sport s jeho formálními aspekty, tak na sportujícího člověka. Představeny jsou dále diskuze týkající se vymezení sportu a autorova pozice k tomuto tématu. V závěru textu je popsána úloha sportu v lidském životě. Práce nabízí čtenáři možnost detailního seznámení s problematikou sportu a jeho filosofického rozměru.
Philosophical Analysis of Sport
Keywords: sport; filosofie; historie; hra jako "play" a "game"; tělo; pohyb; vítězství; kalokagathia; ctnost; areté; seberealizace; sport; philosophy; history; play; game; body; movement; victory; kalokagathia; virtue; areté; self-realization