Životní zkušenosti a názory mladých homosexuálů - Hanischová, Nela (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá mladými lidmi s homosexuální orientací. Cílem práce je zachytit a popsat klíčové životní zkušenosti mladých homosexuálů tak, jak je reflektují ve vztahu ke své sexuální orientaci. Práce je členěna do dvou částí. První část je teoretickým východiskem pro část praktickou. Seznamuje čtenáře s informacemi, které úzce souvisí s problematikou homosexuality. Obsahuje například druhy sexuální orientace, možné příčiny homosexuality, dále nastiňuje problematiku coming outu, homofobie a registrovaného partnerství. Praktická část práce je tvořena kvalitativním výzkumem. Výzkumný soubor se skládal ze tří gayů a čtyř leseb ve věku 1926 let. Metodou sběru dat byly hloubkové polostrukturované rozhovory. Následovalo zpracování dat. Data byla podle společných znaků zařazena do kategorií, které jsou v praktické části interpretovány.
The life experiences and opinions of young homosexuals
Keywords: sexuální orientace; homosexualita; LGBT; homoparentalita; coming out; registrované partnerství; životní zkušenosti; sexual orientation; homosexuality; LGBT community; homoparentality; coming out; registered partnership; life experiences