Anylýza vybraných polymorfismů kura domácího - Tyllerová, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
U vybraných linií šlechtitelského programu DOMINANT CZ - Rhode Island Red (RIR), New Hampshire (NH) a finálních hybridů RIRxNH a NHxRIR, byl zkoumán gen kuřecího růstového hormonu. Analýza PCR - RFLP odhalila tři MspI štěpná místa na intronu 1. Tato štěpná místa poskytovala fragmenty o délce 540 bp, 390 bp, 270 bp, 240 bp, 150 bp a 120 bp. Na základě restrikčních vzorů byly ve sledovaných populacích popsány tři alely genu růstového hormonu. Z možných šesti genotypů byly nalezeny pouze čtyři. V linii RIR je nejvíce zastoupena alela A1 s frekvencí výskytu 0,925, u NH převažuje alela A3 s frekvencí výskytu 0,550. U finálních hybridů RIRxNH a NHxRIR převažují kříženci s alelou A1.
The analyse of polymorphisms of chicken
Keywords: Polymorfismus; Růstový hormon; MspI; PCR-RFLP; Rhode Island Red (RIR); New Hampshire (NH).; Polymorphism; Growth hormone; MspI; PCR-RFLP; Rhode Island Red (RIR); New Hampshire (NH).