Psychická zátěž v práci příslušníků HZS - Kubíska, Radek (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá psychickou zátěží, která působí na hasiče nejen při zvládání mimořádných událostí, ale i při činnostech, které s výkonem této profese souvisí. Obecně shrne poblematiku stresu a jeho působení na lidský organismus. Porovná nejen subjektivní vnímání vybraných stresujících událostí mezi hasiči, kteří pracují na různých typech hasičských stanic, ale i způsoby, jak se hasiči s těmito událostmi vyrovnávají.
Mental Strain at Work of the Fire Brigade Members