Elektrofyziologické studie geneticky kódované sondy napětí ArcLight - Sládková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Elektrické signály jsou charakteristickým znakem nervové aktivity. K tomu, abychom pochopili fungování mozku, musíme být schopni sledovat tyto elektrické signály. Slibný způsob sledování elektrických signálů v neuronech zahrnuje použití fluorescentního proteinu citlivého na napětí a optický mikroskop. Jeden z nejlepších fluorescentních proteinů citlivých na napětí je ArcLight. Cílem této práce bylo zjistit molekulární mechanismus funkce tohoto konstruktu. Nejdříve jsou v této práci popisovány metody, které se zabývají měřením membránového potenciálu a s ním spojených změn intenzity fluorescence. V poslední části jsou uvedeny výsledky našeho mikroskopického pozorování.
Electrophysiological studies of genetically encoded fluorescent probe ArcLight