Zpracování katalogu chladnokrevných hřebců - Rajšlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá zpracováním katalogu chladnokrevných hřebců, který by měl sloužit chovatelům při výběru plemeníka. Podkladovým materiálem pro zpracování bakalářské práce byly zejména katalogy vydávané chovatelskými organizacemi v České republice spolu s katalogy poskytovanými organizacemi v ostatních státech. Pro doplnění byly využity i katalogy s plemennými býky, především pro velmi propracované odhady plemenných hodnot. Při porovnání údajů poskytovaných jednotlivými organizacemi bylo zjištěno, že se v žádném z českých katalogů nenacházejí výsledky odhadů plemenných hodnot. Naproti tomu ve světě je běžné uvádět, zejména pak u sportovních koní, plemenné hodnoty pro drezuru, skoky, exteriér a někdy také pro tělesné rozměry. Většinou jsou tyto plemenné hodnoty doplněny i o graf. Proto byly do návrhu katalogu chladnokrevných hřebců doplněny mimo jiné také plemenné hodnoty pro znaky lineárního popisu exteriéru spolu s grafem odpovídajícím těmto hodnotám, aby chovatelé mohli porovnat jednotlivé hřebce a kvalifikovaně si vybrat toho nejvhodnějšího. V závěru pak byly zjištěné výsledky zhodnoceny a byly navrženy postupy vedoucí ke zdokonalení katalogů v České republice, zejména jaké informace je důležité do katalogu doplnit a v jakém časovém intervalu by měl být katalog aktualizován.
The processing of the cold-blooded stallions catalogue
Keywords: chladnokrevný kůň; hřebec; katalog; plemenné hodnoty; cold-blooded horse; stallion; catalogue; breeding value