Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků - Kinclová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na téma: "Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků." Je důležité, aby spotřebitel věděl, jaké povinné označení na potravinách existuje a díky tomu se mohl řádně rozhodnout, jakou potravinu si koupí. Následující téma se zabývá potravinovou legislativou, která s touto problematikou úzce souvisí. Tato bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na teoretická východiska, kde jsou více rozebrány základní pojmy daného tématu. Kromě označování potravin, je podstatné pochopit úzce související téma ochrana spotřebitele, které je zde představeno. Dále jsou zde popisovány instituce zabezpečující ochranu spotřebitele a legislativní předpisy. Hlavní náplní je oblast potravin v České republice, kde je uvedena potravinová strategie, legislativní předpisy zkoumající označování potravin, a jsou detailně popsány povinné údaje na obalech potravin. Součástí této práce je i praktická část, která se zaměřuje na dotazníkové šetření a hloubkový rozhovor s pracovníkem Státní zemědělské a potravinové inspekce. Dotazník je vytvořen na základě aplikování literární rešerše do praxe, který později zkoumá informovanost respondentů v různých částech České republiky. Pomocí analyzování dat byly navrženy návrhy a zlepšení problému vyplívající z průzkumu. Označování potravin a převážně povinné údaje na obalech jsou mladou problematikou, kterou se ČR začala zabývat, a proto spoustu spotřebitelů nemá o tomto tématu povědomí. Je nezbytné, aby byl spotřebitel dostatečně o této problematice informován. Cílem této práce je zvýšení povědomí o povinných údajích na obalech potravin a tím snížit riziko klamání spotřebitele a umožnit mu vhodnou možnost volby.
Information Required for the Packing of Food Product
Keywords: strategie bezpečnosti potravinových výrobků; potravinová legislativa; povinné údaje na obalech potravin; ochrana spotřebitele; nepovinné údaje na potravinách; marketingový výzkum; dotazník; food product safety strategy; food legislation; information for food packing products; market research; questionnaire; consumer protection