Karuselové podvody - Chaloupková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce se věnuje specifickému typu podvodů na dani z přidané hodnoty (DPH) nazývaných karuselovými podvody. Hlavním cílem je analyzovat a kvantifikovat dopad daňových podvodů specificky zaměřených na oblast DPH, tj. karuselových podvodů, a navrhnout způsob prevence, jež zabrání jeho vzniku a rozšíření v tuzemské eknomice. V teoretické části jsou rozebrány informace o DPH, zákon o dani z přidané hodnoty, směrnice EU o společném systému daně z přidané hodnoty a karuselové podvody. Zmíněny jsou i ztráty z karuselových podvodů. Praktická část je zaměřena na analýzu zisku z celkového karuselového podvodu a zisků jednotlivých účastníků karuselového podvodu, dále na analýzu rozsudků Soudního dvora Evropské unie a Nejvyššího správního soudu České republiky a na způsob prevence v EU a v tuzemské ekonomice.
Carousel fraud
Keywords: Daň z přidané hodnoty; DPH; karuselové podvody; MTIC podvody; Missing trader; Value added tax; VAT; carousel fraud; MTIC fraud; missing trader