Mezigenerační programy ve vzdělávání seniorů - Hladký, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá problematikou mezigeneračních programů, jejich místem ve vzdělávání seniorů a zmapováním jejich rozšíření v ČR. Vychází z nejnovějších závěrů projektů a mezigeneračních studií realizovaných především v poslední dekádě a uvedených v přehledu použitých zdrojů. V jejich rámci se zaměřuje zejména na specifika stáří, jeho potřeby, na trendy aktivního stárnutí, mezigenerační solidaritu a mezigenerační vzdělávání a učení v kontextu celoživotního a všeživotního učení především ve vztahu generací prarodičů a vnoučat. Práce je doplněna o informace z internetových anket. Vyplývá z nich, že mezigenerační programy v ČR naplňují cíle mezinárodních a národních strategií, jejich nabídka roste, je však stále nedostatečná.
Intergenerational programs in seniors education
Keywords: stárnutí populace; senioři; specifika stáří; psychologické; sociální a spirituální potřeby seniorů; celoživotní a všeživotní učení; aktivní stárnutí; mezigenerační vazby a solidarita; prarodiče a vnoučata; mezigenerační vzdělávání; mezigenerační učení; mezigenerační programy; přínosy pro seniory; aging; seniors; age specifics; psychological; social and spiritual needs of erdely people; lifelong and lifewide learning; active aging; intergenerational ties and solidarity; grandparents and grandchildren; intergenerational learning; intergenerational programmes; senior benefits