Osvojování řeči v multilingvním prostředí - Svobodová, Sandra (Jihočeská univerzita, 2021)
Předkládaná diplomová práce nese název Osvojování řeči v multilingvním prostředí. Úvodní kapitola se zaměřuje především na vymezení základních pojmů jako je bilingvismus a multilingvismus, rovněž zmiňuje typy, výhody a nevýhody těchto fenoménů, a také zásady bilingvní výchovy. Následně je zpracován vývoj řeči u monolingvních jedinců a jeho diferenciace od těch multilingvních. Empirická část obsahuje kvalitativní analýzu jednotlivých rodin žijících v České republice. Cílem diplomové práce je posoudit vliv multilingvního prostředí na osvojování řeči prostřednictvím zmapování rodin, kde je španělština jazykem alespoň jednoho z rodičů.
Speech acquisition in multilingual environment
Keywords: multiligvismus; bilingvismus; osvojování řeči; dětská řeč; výchova; multilinguism; bilinguism; L1 acquisition; children speech; upbringing