Kříž v krajině. Vlastní prostorová tvorba inspirovaná drobnou sakrální architekturou. - Václavíková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
ANOTACE Kříž v Krajině. Vlastní prostorová tvorba inspirovaná drobnou sakrální architekturou. V této teoreticko-prakticky zaměřené diplomové práci se zabývám drobnou sakrální architekturou v krajině, nastíněním její funkce a vývoje, významem symbolického vyjádření ve výtvarném umění, a analýzou symbolu kříže jako specifického kulturního a náboženského fenoménu. Část praktická se týká výtvarné tvorby v krajině - pokusím se v ní o propojení několika výtvarných děl inspirovaných symbolikou kříže s pozůstatky lidských osídlení či lidských zásahů v krajině, v současnosti již na první pohled při "zastaveních" nepříliš zřetelných. Cílem praktické části diplomové práce není jen instalace objektů v krajině, ale také samy procesy vzniku děl. Důležitá je proto i průběžná dokumentace výtvarné činnosti a přeměněného místa. Vlastní prostorová tvorba by ve své konečné fázi měla dospět ke vzniku souboru výtvarných děl, jež v sobě skrývají prvky environmentálního umění v krajině.
Cross in the country. Spatial creation influenced by small sacral architecture.