Poznamenání někderých pamětí od léta Páně 1587. Paměti soběslavského primasa Řehoře Smrčky ze Sabinova (1587-1605) - Novotná, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Hlavním tématem předkládané diplomové práce bylo ediční zpracování rukopisu soběslavského měšťana Řehoře Smrčky ze Sabinova Poznamenání někderých pamětí od léta Páně 1587. Rukopis náleží mezi memoárovou literaturu raného novověku. Podle charakteru obsahu se jedná o písemnost, kterou můžeme považovat za měšťanské i městské pamětí, jež nám napomáhají k poznání dějin města v době jeho největšího rozkvětu, ale především zaznamenávají zásluhy samotného autora. Edice se snaží o co nejpřesnější zpřístupnění raně novověkého rukopisu tak, aby byly zachovány všechny formální znaky textu. Druhá část mé práce se věnuje interpretaci témat, kterým se autor Poznamenání ve svých zápiscích věnoval. Řehoř Smrčka ze Sabinova byl dlouholetým představitelem městské samosprávy poddanského městečka Soběslavi. Součástí jeho Poznamenání se tedy staly písemnosti, které vzešly z činnosti soběslavské městské rady, záznamy o městském hospodářství, časté jsou zprávy o kontaktech s vrchností a nechybí ani záznamy z rodinného života. Právě osobnost pisatele a jeho společenské postavení ovlivnilo charakter a formu zápisů v rukopisu.
Poznamenání někderých pamětí od léta Páně 1587. Memoirs of the town councillor Řehoř Smrčka ze Sabinova (1587-1605)
Keywords: paměti; měšťané; Soběslav; memoirs; townsmen; the town Soběslav