Vliv genotypu na obsah rutinu v rostlinách rodu (Fagopyrum) - Králová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce byla zaměřena na zhodnocení vlivu odrůdy pohanky na obsah rutinu v jednotlivých částech rostliny i na celkovou produkci rutinu z hektaru a porovnání odrůdové variability pohanky seté a tatarské. Rutin je flavonol (kvercetin-3-O-rutinosid), označovaný též jako vitamin P, nebo také jako faktor permeability nebo propustnosti cév. Rutin zprostředkovává a stimuluje účinek vitaminu C, díky antioxidačním schopnostem příznivě působí při hypertenzi, hypercholesterolemii a dalších kardiovaskulárních onemocněních. Pohanka je nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jedná se o jednoletou rostlinu, která patří do čeledi rdesnovité. Běžně pěstovaným druhem je pohanka setá (Fagopyrum)esculentum)} Moench), méně využívaným druhem pak pohanka tatarská (Fagopyrum tataricum). Tento druh obsahuje několikanásobně vyšší množství rutinu než pohanka setá. Největší obsah rutinu u pohanky je v listech a květech a nejmenší v plodech. Pohanka tatarská má mnohem vyšší obsah v plodech než pohanka setá. Odrůdová variabilita je značná.
Influence of genotype on rutin content in plants from genus (Fagopyrum)
Keywords: pohanka; \kur{(Fagopyrum esculentum)}; \kur{(Fagopyrum tataricum)}; rutin; obsah rutinu; kapilární elektroforéza; flavonoidy; antioxidanty; buckwheat; \kur{(Fagopyrum esculentum)}; \kur{(Fagopyrum tataricum)}; rutin; rutin content; capillary electrophoresis; flavonoids; antioxidants