Mýty a tyflopedická fakta vztahující se k amaurózním jevům - Paletářová, Renata (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se věnuje problematice informovanosti široké veřejnosti o tématech jako zrakové postižení, integrace, nevidomí a jejich život ve společnosti. Cílem bylo zjistit, zda existují mýty a zkreslené představy, které se vztahují k amaurózním jevům, zjištění porovnat s ohledem na vzdělání respondentů a také specifikovat zdroje, ze kterých lidé čerpají informace o zrakovém znevýhodnění. Práce také mapuje dostupnost vybraného zdroje informací. Výzkum ukázal, že lidé věří mýtům a fámám, které kolují v naší společnosti. Nejvíce informováni v oblasti tyflopedické problematiky jsou jednoznačně respondenti s vysokoškolským vzděláním, kteří tyto vědomosti získali ve škole, na internetu nebo z televize. Knihy, které pojednávají o výše zmíněných tématech jsou zcela běžně dostupné a několik takto odborně zaměřených publikací najdeme v každé knihovně.
Generic myths and facts relating to blindness phenomenon
Keywords: život; zrak; amauróza; zrakový handicap; mýtus; fakt; life; sight; blindness; ocular handicap; myth; fact