Le double intéret, documentaire et littéraire, des nouvelles Colomba et Carmen de Prosper Mérimée (Dvojí cíl, dokumentární a literární, novel Colomba a Carmen od Prospera Mériméea) - Pešková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem této diplomové práce je srovnání literárního a dokumentárního pojetí novely Colomba od francouzského spisovatele Prospera Mériméa. V úvodu této práce je představen život a dílo tohoto autora. Téma Korsiky v literárních dílech francouzských autorů tvoří další část diplomové práce. Zásadní dílo, které je úzce spjato s Colombou, Notes d´un voyage en Corse, je krátce představeno před vlastní analýzou novely. Vlastní analýza Colomby je rozdělena na čtyři části. Zvlášť je pozornost soustředěna na prostředí, na obyvatele Korsiky, kteří se tam narodili a kteří tam pouze žijí, a na umělecké pojetí této novely. Ve všech těchto částech je kladen důraz na prolínání skutečných faktů a vymyšleného příběhu. V závěru práce je představeno a porovnáno několik českých překladů Colomby.
The double intentions, documentary and literary, of short stories Carmen and Colomba by Prosper Merimée
Keywords: novela Colomba; téma Korsiky; the novella Colomba; the topic of Corsica