Vliv produkčních procesů při chovu hospodářských zvířat na emise CO2 - Makrlíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce částečně hodnotí životní cyklus chovu hospodářských zvířat a environmentální dopady jednotlivých částí tohoto cyklu. Hodnotí se energetické náklady a emisní zátěž vzniklé výkrmem hospodářských zvířat a zpracováním a transportem finálního produktu - masa. V rámci hodnocení byl porovnáván konvenční a ekologický systém chovu a různé typy ustájení. K výpočtu emisní zátěže byl použit softwarový nástroj SIMA Pro. Cílem práce bylo nalézt jaké formy chovu hospodářských zvířat mají nejmenší environmentální dopad. Práce byla vytvořena v rámci mezinárodního projektu M00080-EUS-AT-SUKI Sustainable Kitchen, který se zabývá emisní zátěží jednotlivých kroků produkční vertikály potravin.
The impact of production processes on emission of CO2 in livestock raising
Keywords: Emise skleníkových plynů; energie; chov hospodářských zvířat; skot; prasata; drůbež; ekologický a konvenční systém hospodaření; produkční vertikála; Emissions of green house gasses; energy; livestock; beef; pork; chicken; conventional farming; organic farming; vertical production chain