Coming out a užívání návykových látek - Dědičová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývala procesem coming out a užíváním návykových látek. Práce má dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část vznikla s využitím literatury, uvedené v seznamu literatury této práce. Teoretická část obsahuje kapitoly a podkapitoly, které poskytují úvodní vhled do LGBT menšiny, dále se zabývají homosexualitou, procesem coming out a užíváním návykových látek. Praktická část se vztahuje k samotnému výzkumu. Ke zkoumání byla využita strategie kvantitativního výzkumu, realizovaného metodou dotazování a technikou dotazníku. Dotazník byl přepsán do podoby internetového odkazu pomocí webového rozhraní Survio. Odkaz s dotazníkem byl distribuován prostřednictvím sociálních sítí a komunitních webů pro homosexuály. Výzkumu se účastnilo celkem 140 respondentů. Cílem práce bylo otestovat vztah mezi coming out a užíváním návykových látek. Byla položena výzkumná otázka, zda existuje vztah mezi coming out a užíváním návykových látek. Bylo zformulováno šest stanovených pracovních hypotéz. Po vypočtení hladiny významnosti došlo k zneplatnění všech šesti hypotéz a podařilo se tak odpovědět na výzkumnou otázku: neexistuje žádný statisticky významný vztah mezi procesem coming out a užíváním návykových látek.
Coming out and using addictive substances
Keywords: Homosexualita; coming out; návykové látky; sociální práce; Homosexuality; coming out; addictive substances; social work