Využití McKenzie metody při výhřezu meziobratlové ploténky v bederní oblasti - Oulická, Dominika (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím McKenzie metody při výhřezu meziobratlové ploténky v bederní oblasti zad, protože toto onemocnění je velmi častým problémem dnešní doby. Cílem práce je diagnostika vertebrogenních obtíží, charakteristika McKenzie metody a její využití při terapii a prevenci výhřezů meziobratlových plotének v bederní páteři. V teoretické části jsem popsala základní důležité poznatky o anatomii páteře včetně jejích ligament, svalů a nervů bederní oblasti. Také jsem se zde zaměřila na patologie páteře a bolest. Praktická část je tvořena z charakteristiky McKenzie metody s popisem jednotlivých syndromů včetně jejich léčby a prevence. Dále jsou uvedeny vyšetření a baterie cviků dle metody McKenzie. Tyto poznatky a jejich účinnost jsou zkoumány ve třech kazuistikách. Kazuistiky jsou prováděny pomocí speciálních spisů, které odborníci na McKenzie metodu zásadně při vstupním vyšetření a kontrolních terapiích využívají. Velkým přínosem této práce je, že je jako jediná z dostupných závěrečných prací aktualizována, vzhledem k současným poznatkům McKenzie metody. Ve veřejně dostupné literatuře na vědecké úrovni, jsou neaktuální data, která jsou opisována i nadále do závěrečných prací. Tato práce je psána pod taktovkou autorizované specialistky na McKenzie metodu Mgr. Lucií Suchou Cert. MDT, která mě odborně vedla a radila, jak popsat a využít nejaktuálnějších informací v McKenzie metodě v této závěrečné práci, která může být inspirací pro další fyzioterapeuty, zajímající se o tuto metodu. I když výzkumný vzorek je malý, vyplývá z něj 100% úspěšnost vyřešení obtíží ve velmi krátkém čase. Pacienti s méně závažnější diagnózou by se tak mohli vyléčit ještě rychleji. Základem je pravidelná, poctivá autoterapie, bez které by nebylo dosaženo, tak dobrých výsledků.
Using the McKenzie method for the herniated intervertebral disc in the lumbar region
Keywords: McKenzie metoda; MDT; Mechanická diagnostika a terapie; výhřez meziobratlové ploténky; bederní páteř; McKenzie method; MDT; mechanical diagnostics and therapy; herniated intervertebral disk; lumbar spine