Motivace a potřeby pěstounů - Vilingerová, Isabela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá pěstouny z hlediska jejich motivace a potřeb. Nejdříve je představena pěstounská péče jako forma náhradní rodinné péče, její legislativní ukotvení a teoretické poznatky, které se k ní a k jejímu vykonávání váží. Krátce je vysvětleno, co je to motivace a jak se váže k pěstounské péči. Stejně tak je vysvětlen význam potřeb. Pro konfrontaci s těmito teoretickými poznatky byl proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů s pěti pěstounkami. Díky výsledkům výzkumu byly zodpovězeny obě výzkumné otázky, z nichž se jedna ptala, jaká je motivace k volbě stát se pěstounem. Druhá výzkumná otázka se ptala, jaké nové potřeby pěstounská role přináší. Motivující se ukázala především pomoc dětem, méně často rozšíření rodiny nebo finanční odměna. Oblasti potřeb pěstounů je vhodné věnovat více pozornosti ze strany doprovázejících organizací. Toto doporučení je důležitým výstupem práce.
Motivation and needs of foster parents
Keywords: pěstounská péče; pěstoun; motivace; potřeby; foster care; foster parent; motivation; needs