Poskytování sociální služby podpora samostatného bydlení lidem se zdravotním postižením v praxi - Gloz, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Sociální služba podpora samostatného bydlení umožňuje lidem se zdravotním postižením život v běžném prostředí. V teoretické části práce jsou popsána nejdůležitější témata, které se týkají začleňování lidí se zdravotním postižením do společnosti. Jedním z nástrojů sociální integrace je právě sociální služba podpora samostatného bydlení. Cílem této práce je zmapovat poskytovatele služby podpora samostatného bydlení a zaměřit se na rozsah, zacílení, formy a metody při realizaci služby. Dále pak realizovat výzkumné šetření u vybraného souboru dospělých osob se zdravotním postižením, uživatelů sociální služby podpora samostatného bydlení, použitím nástroje sociálního pracovníka "3P - Profil potřebné podpory". Praktická část byla zpracovaná kvalitativní formou výzkumu. Byly použity následující metody a techniky sběru dat: dotazníkové šetření, nestandardizované telefonické rozhovory, sekundární analýza dat. Výzkumem bylo zjištěno, že služba podpora samostatného bydlení je v České republice rozmístěna nerovnoměrně, v některých krajích je pro určité cílové skupiny nedostupná. Tato služba je vhodná pro lidi se zdravotním postižením s nižší mírou podpory. Tohoto závěru bylo dosaženo aplikací nástroje sociálního pracovníka - Profilu potřebné podpory 3P. Sociální služba podpora samostatného bydlení pomáhá těmto lidem při začleňování do společnosti, a proto by mělo dojít ke zvýšení její dostupnosti.
Provision of practical social service "Support for independent living" for people with disabilities
Poskytování sociální služby podpora samostatného bydlení lidem se zdravotním postižením v praxi
Keywords: PODPORA SAMOSTATNÉHO BYDLENÍ; ZDRAVOTNÍ POSTIŽENÍ; TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ SLUŽBY; PROFIL POTŘEBNÉ PODPORY - 3P; SUPPORT FOR INDEPENDENT LIVING; DISABILITIES; FIELD SOCIAL SERVISES; PROFILE OF NECESSARY SUPPORT - 3P