Využití postarání terapie na zlepšení držení těla a stability v golfovém švihu u mladých golfistů - Luňáčková, Johana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá držením těla a stabilitou u mladých golfistů a možnostmi, jak tyto aspekty ovlivnit. Cílem bakalářské práce bylo vytvoření kinezioterapeutické jednotky, která zahrnuje prvky z posturální terapie na ovlivnění držení těla a stability u mladých golfistů a prvky na ovlivnění posturálních funkcí, které bylo dalším cílem práce a následně zhodnotit efekt terapie a porovnat výsledky na základně vstupního a výstupního kineziologického rozboru. V teoretické části je popsán posturální systém, postura, posturální funkce, řízení pohybu, dále pak jsou popsány informace o golfu a fyzioterapeutické metody, které byly použity v této práci. V praktické části jsou popsány metodiky výzkumu a kazuistiky čtyř probandů z Golf klubu Týn nad Vltavou. Součástí práce jsou porovnávací fotografie před zahájením a po skončení terapie a vybrané ukázky cviků. Vstupní výsledky ukazují, že je u těchto mladých golfistů přítomné vadné držení těla, horší stabilita a oslabení posturálních funkcí. Při porovnání vstupního a výstupního vyšetření došlo po absolvování 8týdenního cvičebního programu u všech probandů ke zlepšení ve všech zkoumaných aspektech, které by mohlo být ovlivněno navrženou terapií. Do budoucna by tato práce mohla být vyžita trenéry pro inspiraci v přípravě tréninkového plánu.
The use of postural therapy to improve posture and stability in the golf swing in young golfers
Keywords: Posturální systém; posturální stabilita; postura; golf; hluboký stabilizační systém páteře; Dynamická neuromuskulární stabilizace; Postural system; postural stability; posture; golf; core; Dynamic neuromuscular stabilization