Zkoumání kompoziční struktury ve vybraných žákovských pracích - Jech, František (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá strukturou kompozice, se kterou se můžeme setkat v projevech žáků na základní škole. Přihlížíme k faktu, že v tomto období jde o počáteční pokusy žáků. Seznámíme se s historií slohového vyučování, s jeho cíli a požadavky. Budou zmíněny slohové útvary, se kterými se žáci na základních školách nejčastěji setkávají. Dozvíme se, jakým způsobem mohou být zadávány a opravovány slohové projevy žáků, jaké nedostatky se v projevech žáků objevují a jak jim lze při vyučování předcházet. Stručně se podíváme na historii naratologie a zmíníme jednotlivé aspekty, které souvisí s narativní analýzou. V praktické části pak budou vybrané slohové projevy narativně analyzovány, také z hlediska zpracování jednotlivých rovin textu.
The style composition The research of the structure of composition in the selected works of pupils
Keywords: slohový projev; kompozice; narativní analýza; slohové vyučování; slohové útvary; nedostatky; jazyková cvičení; a stylistic expression; the composition; a narrative analysis; stylistic lessons; stylistic forms; mistakes; language exercises