Vnitrostátní a evropská úprava v oblasti posuzování vlivů na životní prostředí - Smolková, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce si klade za cíl shrnout a popsat současný stav procesu posuzování vlivů na životní prostředí v České republice a zároveň poukázat na problematické body stávající legislativy. Východiskem je popis relevantních norem týkajících se posuzování vlivů na úrovni Evropské unie, které má Česká republika z důvodu svého členství v Evropské unii povinnost začlenit do svého právního řádu. Na tomto základě je posuzována kompatibilita vnitrostátních norem s právními předpisy Evropské unie. Práce je členěna do pěti kapitol. První kapitola přináší obecný přehled základních prků procesu posuzování vlivů. Druhá a třetí kapitola shrnuje vývoj a současný stav posuzování vlivů na životní prostředí na komunitární (evropské) a vnitrostátní úrovni. Čtvrtá kapitola se zabývá úlohou orgánů státní správy a soudů v procesu posuzování vlivů. Závěrečná kapitola je věnována otázkám souladu vnitrostátní a evropské právní úpravy, se zaměřením na příklady zahájených řízení ze strany Komise proti České republice.
National and EU Legislation in the Field of the Environmental Impact Assessment
Keywords: Evropská unie; životní prostředí; proces EIA; komunitární(evropské)právo; směrnice; veřejnost; posuzování vlivů na životní prostředí; záměr; koncepce; povolovací řízení; European Union; environment; EIA process; european legal; directive; public; Environment Impact Assessment; object; concept; licence system