Hodnocení užitkovosti přeštického černostrakatého prasete - Gubernátová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit reprodukční užitkové vlastnosti přeštického černostrakatého prasete plemenného jádra chovaného ve společnosti Žihelský statek, a.s. a tyto výsledky porovnat s ostatními chovy v České republice. Hodnocení proběhlo v letech 2018 a 2019. Hlavními sledovanými znaky byly počet všech narozených selat, počet živě narozených selat, počet dochovaných selat a mléčnost ve 21 dnech věku selat. Zvláštní pozornost byla věnována liniovému zastoupení jednotlivých plemeníků. V literárním přehledu je popsaná historie vzniku přeštického černostrakatého prasete, regenerace plemene a jeho následné zušlechťování plemenem landrase a pietrain. Následuje popis přeštického černostrakatého plemene s jeho typickými plemennými znaky, jako je typické černostrakaté zbarvení bez vymezení tělesných partií a klopené ucho. Dále jsou uvedené užitkové vlastnosti, především dobrá reprodukce a výborné mateřské schopnosti. Na závěr je popsáno uchování plemene jako genetického zdroje.
Evaluation the utility of the Prestice Black-Pied
Keywords: přeštické černostrakaté prase; genetický zdroj; reprodukce; užitkové vlastnosti; Prestice black-pied; genetic resource; reproduction; utility properties