Možnosti implementace elektronického podpisu při víceúrovňové komunikaci v informačním systému - Řeřicha, Jakub (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím elektronického podpisu při podepisování elektronických dokumentů ve firemní praxi. V teoretické části je představena problematika elektronického podpisu ve světle nově vydané legislativy EU a ČR, přiblíženy současné technické možnosti a popsány jednotlivé druhy elektronického podpisu. V analytické části práce byl zpracován přehled všech posuzovaných variant elektronického podpisu s výčtem hlavních výhod a nevýhod a byla posouzena jejich vhodnost pro úrovně komunikace dané informačním systémem firmy. Dále se práce věnuje mapování aktuálních prostředků a potřeb elektronického podpisu při zpracování dokumentů v elektronické podobě v prostředí informačního systému firmy. V práci je dále navrženo řešení pro aktuální potřeby firmy a toto řešení je předvedeno v podobě proof-of-concept.
Possibilities of Implementation of Electronic Signature in Multi-level Communication in an Information System
Keywords: Elektronický podpis; certifikát pro elektronický podpis; eIDAS; poskytovatel služeb vytvářejících důvěru; proof-of-concept; USB token; digitální podpis; grafický tablet.; Electronic signature; certificate for electronic signature; eIDAS; trust service provider; proof-of-concept; USB token; digital signature; graphic tablet.