Vliv srážko odtokových událostí na odnosy živin z povodí - Streitová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této bakalářské práce je objasnění vlivu srážko-odtokových událostí na odnos živin z povodí, a jaké srážko-odtokové události jsou hlavní příčinou odnosů. Jsou zde popsány základní živiny vyskytující se nejčastěji a v největším množství v našich vodách, mezi které patří dusík a fosfor. Je zde popsán jejich výskyt ve vodách a následná eutrofizace vod. Dále jsou v práci charakterizovány faktory ovlivňující odtok při srážkové epizodě, které svým působením určují, jaký podíl srážek odteče po povrchu, kdy a v jakém sledu se jednotlivé části srážek dostanou do koryta, zda voda steče rychle po povrchu nebo se vsákne do půdy. Fungování těchto procesů způsobuje nám známý oběh vody v přírodě, který je následně popsán v této práci.
Influence of rainfall drainage events on nutrients loss in river basins
Keywords: srážky; odtok; odnos; živiny; dusík; fosfor; rainfall; drainage; loss; nutrients; nitrogen; phosphorus