Umělý odchov vybraných skupin ptáků v zoo - Šachlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Člověk má vliv na zvířata jak ve volné přírodě, tak i v zajetí. V přírodě je to hlavně změnou krajiny (způsob využívání přírodních zdrojů, industrializace, změnou klimatu prostředí apod.). V zajetí člověk ovlivňuje zvířata výběrem a poskytnutím určitých "omezujících" podmínek, ve kterých jsou zvířata chována, výběrem potravy, výběrem sexuálních partnerů, poskytnutím léků, aj. Zoologické zahrady se snaží k chovu zvířat přistupovat vědecky a tím minimalizovat změnu druhu jako takového. Vede také k odbornosti širokou veřejnost. Díky tomuto přístupu a výzkumu poznáváme specifické nároky na život zvířat, jejich biologii a zajímavosti a také jej můžeme využít jako bioindikátory. Umělý odchov může být prospěšný (záchrana druhu), ale i nežádoucí. Pokud neznáme blíže potřeby daného druhu, může mít špatný umělý odchov za následek agresivní nebo psychicky narušené či nemocné (např. vlivem nesprávné výživy) jedince, které nemůžeme do dalšího chovu zařadit. Proto jsou v této práci obecně shrnuty podmínky umělého odchovu. Umělý odchov je především ovlivněn potravou, správnou socializací a dobou odstavu, prostředím a přístupem chovatele.
Artificial rearing of selected groups of birds in the zoo
Keywords: umělý odchov; výživa; socializace; Hand - rearing; nutrition; socialization