Povinnosti obchodních společností z hlediska nakládání s nebezpečnými látkami a odpady - Šafrová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Různé obchodní společnosti působící v oblasti environmentálního poradenství, pořádají placené odborné kurzy se zaměřením na podnikovou ekologii. V České Republice existuje poměrně mnoho školících institucí, které tento typ školení či kurzů pořádají, ale málokterá instituce vás dokáže natolik proškolit, abyste byli schopni vše potřebné zařídit sami bez pomoci odborníků v praxi. Školení se většinou omezují jen na výklad povinností vyplývající z konkrétních právních předpisů, které někdy bývají doplněny ukázkami vedení povinných provozních záznamů, hlášení a evidencí. Takto prezentovaný přehled právních předpisů, je nedokonalý právě v tom, že se sice jedná o "úplný" soupis povinností, které musí každý podnikatel právními předpisy v daném rozsahu naplnit, ale jde o soupis natolik široký, že podnikatelská veřejnost z nich stěží dokáže extrahovat příslušné povinnosti týkající se jejich konkrétního oboru podnikání. Pro lepší orientaci v problematice ochrany životního prostředí se pro podnikatele, jako vhodnější řešení, jeví přístup zcela opačný. A to vytvořit školení či kurzy zaměřené na jednotlivé obory podnikání či dát účastníkům takový manuál nebo příručku, podle které budou schopni zařídit a zavést právními předpisy stanovené požadavky ve svém podniku. Určitá školení skutečně prováděna jsou, avšak v praxi jsou zaměřena na seznámení s právními předpisy a absolventi takovýchto školení nadále tápou. Jelikož jsem v tomto oboru pracovala ve svém předchozím zaměstnání, vím, jakým způsobem školení probíhají a co si z nich účastník odnese do reálné praxe. Ze zjištěných informací nejen z vlastních zkušeností vyplývá, že si účastníci odnášejí naprostý chaos v informacích o povinnostech a nevědí, které povinnosti se jich týkají. Z toho důvodu u většiny případů dopadne situace tak, že i proškolený člověk nedokáže plnohodnotně zařídit veškeré povinnosti. Podniky jsou proto nuceny si externě najmout způsobilou osobu a tím pádem musejí zaplatit nemalou sumu peněz za tuto poskytnutou službu. Proškolený člověk by pravděpodobně po určité době dokázal sám najít a zpracovat veškeré povinnosti, které jsou pro daný podnik potřebné, ale je to velice časově náročné, a navíc málokterý pracovník si může dovolit této činnosti věnovat tolik času při své každodenní náplni práce. Vyplývá nám zde výzkumná otázka, zda veřejnost dokáže extrahovat příslušné povinnosti týkající se jejich konkrétního oboru podnikání. Ne nedokáže. Bez odborné pomoci to nedokáže. Toto tvrzení potvrzuje i to, že se neustále zvyšuje zájem o školení v této oblasti, který jasně vyplývá z dotazníkového šetření. V teoretické části práce jsou uvedeny základní pojmy, právní předpisy a nařízení, kterými se v tomto výzkumu zabývám. Jsou zde vypsány i základní povinnosti pro právnické a podnikatelské fyzické osoby z pohledu uživatele nebezpečných chemických látek a odpadů. Ve výzkumné části práce je podrobně popsán celý výzkum (včetně výsledků), který z mého šetření vyplývá. Tato výzkumná část je rozdělena na 3 sekce. V první se věnuji podrobnému průzkumu právních požadavků a nařízení pro obchodní společnosti. V druhé sekci uvádím průzkum a výsledky z dotazníkového šetření a shrnuji závěry z dotazníků. Ve třetí sekci jsem vytvořila příručku, která je součástí přílohy této bakalářské práce. Tento "průvodce" je k dispozici jako první pomoc při hledání základních povinností pro podniky, kteří řeší problematiku z hlediska nakládání s chemickými látkami a odpady. V diskuzi a závěru této práce je celkové zhodnocení dané situace. Jsou zde uvedeny výsledky. Těmito výsledky se rozumí:: nalezení již existující příručky na trhu, nalezení odpovědi na svou výzkumnou otázku (Že podnikatelská sféra nedokáže bez odborné pomoci nalézt příslušné povinnosti.) a vytvoření jednoduššího průvodce pro uživatele nebezpečných chemických látek a odpadů.
Obligations of companies for the management of dangerous chemicals and waste
Keywords: Klíčová slova: podnikatelská veřejnost; nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a odpady; průvodce; Key words: the business community; management of hazardous chemicals and wastes; the handbook