Srovnání mléčné užitkovosti holštýnských krav podle technologie dojení - Potužáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Mezi důležité aspekty ovlivňující mléčnou užitkovost krav lze zařadit i vliv dojírny. Cílem této práce bylo vyhodnocení mléčné užitkovosti dojnic holštýnského plemene na vybrané farmě. Podkladem pro vypracování byly materiály z kontrol užitkovosti v letech 2021, 2022 a z ledna roku 2023. Sledované období bylo rozděleno na tři stejně dlouhé úseky, kdy byla sledována užitkovost, obsah tuku, bílkovin a somatických buněk. Z výsledků byl zjištěn statisticky vysoce významný vliv změny technologie dojení na užitkovost vybraného stáda (p 0,001).
Comparison of milk yield of Holstein cows according to milking technology
Keywords: mléčná užitkovost; dojení; dojírny; složky mléka; somatické buňky; milk production; milking; milking parlours; milk components; somatic cells