Náklady firmy na dopravu a možnosti jejich snížení - Neumannová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
V teoretické části bakalářské práce jsou obecně popsány základní pojmy vztahující se k dopravě, princip kalkulace nákladů na dopravu dle kalkulačního vzorce a jejich samotné dělení. V souvislosti s dopravou vznikají i tzv. externality, jimž se věnuje další část práce. V teoretické části nebyla být samozřejmě opomenuta hodnota času, a to konkrétně metody a odhady stanovení ceny času stráveného na cestě. V praktické části bakalářské práce jsem se pokusila o výpočet nákladů na dopravu mnou vybrané společnosti z oboru služeb. Sestavila jsem si tedy kalkulační vzorce pro vybraná vozidla. Následně jsem se pokusila o výpočet hodnoty odhadu cestovního času pro Českou republiku dle vzorce zjištěného společností HEATCO. Hodnotu jsem určila pro účely pracovních cest; při výpočtech jsem přihlédla k HDP uvedené v paritě kupní síly České republiky v roce 2008. Komparativní srovnání výsledných dvou cen, jedné na základě faktické kalkulace nákladů a druhé na základě prostého výpočtů dle vzorce je výsledkem analytické části. V závěru jsme se pokusila navrhnout pro firmu vhodné řešení pro zlepšení formy účtování dopravného i z pohledu času stráveného na cestě.
Costs of transport in a company and possiblities of their decreasing
Keywords: doprava; náklady na dopravu; kalukalce ceny; odhad ceny času stráveného na cestě; externality; kongesce; transport; costs of transport; price calculation; value of time; externalities; congestion