Informovanost jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského kraje - Kotěšovec, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce řeší problematiku informovanosti jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského Kraje, tedy jejich znalosti z odborné přípravy. Práce měla za úkol zjistit, jestli znalosti z odborné přípravy členů jednotek požární ochrany jsou na dostatečné úrovni. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření, kterého se zúčastnilo celkem 104 respondentů z řad jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského Kraje. Toto šetření bylo prováděno od dubna do června roku 2018. Dotazník byl rozdán v tištěné podobě (Příloha 1), aby se předešlo možnému vyhledávání informací pomocí internetu. Dotazník byl koncipován do šesti tematických okruhů podle Základní odborné přípravy, kterou si musí projít každý člen před vstupem do jednotky. Cílem práce bylo "Posoudit současný stav informovanosti jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského Kraje". Zde byla stanovena hypotéza "Informovanost jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského Kraje nedosahuje 75 %." Z výsledků, které jsou dále uvedeny v Tabulce 19 vyplývá, že informovanost nedosahuje 75 %. Proto přijímáme nulovou hypotézu. Z výsledku této práce je jasné, že znalosti z odborné přípravy u Jednotek požární ochrany třetí kategorie na území Plzeňského kraje jsou na velmi nízké úrovni. Je nutné změnit systém provádění odborné přípravy a najít způsob dosažení toho, aby členové měli dostatečné znalosti pro provádění činnosti v jednotce sboru dobrovolných hasičů obce. Tyto výsledky mohou být dále použity ke zlepšení odborné přípravy
Awareness and readiness of fire protection units
Keywords: Hasiči; Plzeňský kraj; informovanost; odborná příprava; jednotky požární ochrany; Firefighters; Pilsen region; knowledge; training; Corps of Volunteer Firemen