Domácí násilí jako sociální problém okresu České Budějovice - Šímová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Domácí násilí je dlouhodobý, opakovaný a stupňující se cyklus násilí, páchaný v soukromí mezi blízkými osobami. Může mít formu fyzického, psychického, sexuálního, ekonomického nebo sociálního násilí, kdy role násilníka a oběti jsou jasně dané a nemění se. Problém domácího násilí může postihnout kohokoli, nezávisle na sociální situaci, vzdělání, profesi, pohlaví, věku, náboženském vyznání či typu partnerského vztahu. Vyspělé společnosti začali mít snahu tento problém řešit a vnímání problematiky domácího násilí se tak začalo měnit k lepšímu. K tomu příznivému vývoji u nás přispěli hlavně nově zavedené právní úpravy a s tím i související vyšší zájem veřejnosti. Cílem diplomové práce bylo zjistit povědomí veřejnosti o problematice domácího násilí v okrese České Budějovice. Z provedeného výzkumu vyplynulo, že veřejnost v okrese České Budějovice má povědomí o problematice domácího násilí. Výsledky ukázaly, že celých 69 % respondentů má povědomí o problematice domácího násilí a 31 % respondentů povědomí o této problematice nemá. Hypotéza: Ženy jsou o problematice domácího násilí více informovány než muži byla potvrzena. Při srovnání vědomostí mužů a žen se ukázalo, že ženy jsou o této problematice více informovány než muži. Rozdíl mezi vědomostmi byl však minimální. Hypotéza:Veřejnost v okrese České Budějovice není seznámena se změnami týkajících se řešení domácího násilí zakotvených v novém zákoně č. 135/2006 potvrzena nebyla. Více než polovina dotázaných respondentů o tomto zákoně slyšela a byla schopna uvést alespoň základní změny, které zákon přinesl. Jako nejčastější změnu respondenti uváděli vykázání na dobu 10 dní. Je zajímavé, že vetší povědomí o zákoně a větší znalosti o přinášejících změnách, měli muži Hypotéza: Veřejnost je přesvědčena, že domácí násilí se vyskytuje pouze v problémových rodinách potvrzena nebyla. 87 % žen a 81 % mužů bylo přesvědčeno, že se domácí násilí nevyskytuje pouze v problémových rodinách. Pouze 13 % žen a 19 % mužů bylo přesvědčeno, že domácí násilí se vyskytuje pouze v problémových rodinách. Z výsledků vyplynulo, že tento mýtus u veřejnosti žijící v okrese České Budějovice již nepřetrvává, tzn. lidé s tímto tvrzením nesouhlasí. Diplomová práce může být využita jako informační zdroj pro laickou veřejnost, jako výukový materiál pro studenty Jihočeské univerzity nebo by také mohla být poskytnuta intervenčnímu centru a využita jako informační materiál pro oběti domácího násilí.
Domestic violence as a social problem in České Budějovice district
Keywords: domácí násilí; násilník; oběť; společné obydlí; vykázání/zákaz vstupu; intervenční centrum; home violence; attacker; victim; shared household; flat-eviction order; Intervention Center