Populace jalovce obecného (Juniperus communis) na hrázích třeboňských rybníků - Pelán, Rudolf (Jihočeská univerzita, 2015)
Jalovec obecný (Juniperus communis) je keř nebo malý strom, který je v České republice autochtonní a dříve i hojně rozšířený. Svým výskytem je vázán na písčité, vysýchavé, ale i zamokřené půdy od nížin do hor. Od poloviny minulého století se však změnou hospodaření v krajině stal ustupujícím druhem a v současnosti již patří mezi ohrožené druhy květeny České republiky. Cílem této práce bylo zmapování populace na vybraném území Třeboňska se zaměřením na rybniční hráze s přihlédnutím k mapování dřívějšímu. Mezi další cíle patřila dendrometrie, zaměření jednotlivých exemplářů pomocí GPS souřadnic a vypracování mapových podkladů s výskytem jalovce obecného. Ve vybraném území bylo nalezeno celkem 190 exemplářů jalovce obecného, většina z nich se nacházela v lesích okolo rybníků.
Population of juniper (Juniperus communis) on dikes Třeboň ponds
Keywords: jalovec obecný; Juniperus communis; CHKO Třeboňsko; populace; mapování; Common Juniper; Juniperus communis; The Protected Landscape Area of Třeboňsko; population; mapping