Rozvoj mobilní hospicové péče v podmínkách České republiky na příkladu Hospice sv. Kleofáše - Nekolová, Helena (Jihočeská univerzita, 2019)
V teoretické části jsou charakterizovány hospicová a paliativní péče a jejich formy. Následuje přehled právních předpisů v oblasti zdravotní a sociální, které kladou požadavky na provozovatele hospiců. Kardinálním problémem jsou nevyjasněné kompetence mezi Ministerstvem zdravotnictví a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Připomenuto je aktivní působení Cesty domů, Asociace poskytovatelů hospicové a paliativní péče a Fóra mobilních hospiců. Podrobně je rozebrán význam podpory, kterou nemocnému, jeho rodině a blízkým lidem může nabídnout multidisciplinární tým mobilní hospicové péče. Cílem práce bylo vytvořit generalizovaný postup, sled postupných kroků, které musí udělat ten, kdo se rozhodne, že chce vybudovat mobilní hospic, než do hospicové péče bude moci být přijat první nemocný. Tento seznam byl sestaven po prozkoumání historie Hospicové péče sv. Kleofáše v Třeboni a dalších domácích hospiců působících v území třech krajů: Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského.
The Development of Mobile Hospice Care in the Conditions of the Czech Republic Based on the Example of the St Kleofas´ Hospice in Třeboň
Keywords: hospic; mobilní hospic; mobilní specializovaná paliativní péče; multidisciplinární tým; doprovázení; vícezdrojové financování; fundraising; legislativní prostředí; hospice; mobile hospice care; mobile specialized palliative care; multidisciplinary team; support; multi-source financing; fundraising; legislative environment