Vedení daňové evidence soukromě hospodařícího zemědělce, vybrané problémy - Hosová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá vedením daňové evidence v zemědělském podniku soukromě hospodařícího podnikatele a vybrané problémy, které s touto činností vznikají, jakožto i možný přechod na účetnictví. V teoretické části jsou popsány možné formy vedení účetnictví. Dále specifika, která se pojí na zemědělskou činnost, oceňování živočišné a rostlinné výroby, které je v účetnictví i daňové evidenci důležitou složkou a zmiňované teoretické problémové okruhy. V praktické části jsou zanalyzovány jednotlivé účetní třídy, o kterých podnikatel účtuje, a které patří do hospodářského roku. Také se tu věnuji problémovým okruhům, tentokrát prakticky, a to hlavně účtování o zvířatech. Ty sebou nesou určité komplikace, na něž se zaměřím. V závěru je zhodnocení vedení daňové evidence a možný návrh převedení na účetnictví, pokud by se to jevilo jako výhodnější varianta.
Running the Tax Records in the agricultural company, selected problems
Keywords: daňová evidence; specifika zemědělské činnosti; oceňování; účtování o zvířatech; tax records; specifics of agricultural activities; valuation; accounting for animals