Filozofický rozměr literárního příběhu: uplatnění literárního příběhu v programu Filozofie pro děti - Macků, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se soustředí na nalézání a pedagogické uchopení filozofického rozměru literárních příběhů, se zvláštním zřetelem k dětským příběhům. Dále se zabývá možnostmi využití literárních příběhů v programu Filozofie pro děti. S využitím poznatků z literární vědy a publikací popisujících varianty využití příběhu v programu Filozofie pro děti, dospívá tato práce k obecnější definici filozofického rozměru příběhu. Dále se pokouší o navržení univerzálního postupu, jak v jednotlivých příbězích filozofický rozměr identifikovat a následně uchopit pro filozofický dialog s dětmi. V poslední části je tento navržený postup aplikován na literární příběh Malý princ a Lev, čarodějnice a skříň.
The Philosophical Dimension of a Story: Using the Story in Philosophy for Children Program
Keywords: Filozofie pro děti; příběh; příběhy pro děti; dětská literatura; interpretace textu; Malý Princ; Letopisy Narnie; Philosophy for Children; Philosophy with Children; story; stories for Children; text interpretation; The Little Prince; The Chronicles of Narnia