Komparace úpravy místních poplatků (místních daní) v ČR a ve Slovenské republice - Kabeláč, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce pojednává o právní úpravě místních poplatků/daní v ČR a ve Slovenské republice. Úvodní část práce je věnována vymezení základní terminologie a objasnění některých výrazů, se kterými se bude možné v průběhu práce setkat. Celá teoretická část práce je o místních poplatcích/daních, tedy jejich popisu a rozboru poplatkových prvků. Druhá kapitola čtenáře této práce seznámí s právní úpravou místních daní obou zkoumaných států, přičemž volně naváže na kapitolu třetí, kde bude uveden historický exkurs i do provázanosti místních poplatků spolu s obecním rozpočtem. V průběhu celé práce se čtenáři dostane srovnání legislativního rámce obou zkoumaných států a komparaci bude také podroben jeden konkrétní místní poplatek. Obsahem práce je také srovnání výše shodných místních poplatků a porovnání způsobu ukládání a správy shodných místních poplatků. Čtenáři budou také seznámeni s rozsahem, v jakém obce využívají právo ukládat místní poplatky a v jaké výši. Závěrem pak je zhodnocení právních úprav a nalezení jednotlivých společných prvků, ale také odlišností a následné shrnutí výhod a nevýhod obou právních úprav.
Comparison legislation of local charges (local taxes) in the Czech Republic and in the Slovak Republic
Keywords: Veřejná správa; komparace; Česká a Slovenská republika; obecní vyhláška; poplatek za psa; držitel psa; příjem obce; základ daně; sazba daně; osvobození od daně; zákon; Public administration; comparison; Czech and Slovak Republic; municipal ordinance; tex for dog; holder dog; income of the municipality; tax base; tax rate; exemption from tax; the law