Negativní sociální jevy v AČR a jejich prevence - Vlach, Zbyněk (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá problematikou negativních sociálních jevů v Armádě České republiky a jejich prevencí s důrazem na problematiku projevů extremistického chování. Pro porozumění tématu popisuje základní pojmy, jimiž jsou sociálně patologické jevy, prevence těchto jevů a koncepce primární prevence v AČR a také zaměřuje svojí pozornost na problematiku extremismu v prostředí AČR. Součástí textu je i oblast sociokulturních příčin příklonu k extremistickému chování. V rámci metodologické části byla navržena a provedena anketa, zjišťující informovanost příslušníků Vojenské policie v oblasti extremismu. V závěru metodologické části bakalářské práce je popsán návrh doplnění programů prevence sociálně patologických jevů v oblasti extremistických projevů v Armádě České republiky.
The negative social phenomena in the Army of the Czech Republic and its prevention