Zámek v Chlumu u Třeboně - stavební vývoj a kontext zámku - Skořepová, Eva (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce Zámek v Chlumu u Třeboně stavební vývoj a kontext zámku shrnuje a uceluje základní informace vztahující se k budově zámku i přilehlému parku se zaměřením na poslední přestavbu mezi lety 1901-1903. Eva Skořepová upřela pozornost k osobám, jež stály za výslednou neobarokní podobou zámku ke stavebníkovi Františku Ferdninandu d´Este a k architektovi Heinrichu Johannu Leopoldu Gerlovi. Zámek je následně zasazen do kontextu historizující architektury i do kontextu neobaroka, které s sebou nese kulturní i politický podtext.
Chlum u Třeboně Chateau - The Building Development And The Context Of The Chateau
Keywords: Zámek v Chlumu u Třeboně; František Ferdinand d´Este; Heinz Gerl; přestavba; architektura; neobaroko.; Chlum u Třeboně chateau; Franz Ferdinand d´Este; Heinz Gerl; rebuilding; architecture; neo-baroque.