Sociální dopady u kontrolovaných uživatelů cannabinoidů - Ciglerová, Diana (Jihočeská univerzita, 2015)
Mimo uživatele, kteří jsou závislí na drogách a někdy potřebují i vyhledat odbornou pomoc, existují i jedinci, kteří dokážou předcházet nepříznivým důsledkům užívání, jsou tedy kontrolovanými uživateli. Tito uživatelé jsou skrytí, neexistují o nich žádné oficiální záznamy. Kontrolovaným uživatelům a jejich sociálním dopadům se věnuje tato diplomová práce. V teoretické části práce je charakterizováno konopí z obecného a botanického hlediska, jsou zde popsány základní druhy (konopí seté, indické a konopí rumištní) a formy (marihuana, hašiš, hašišový olej) konopí. Následuje kapitola, která se zabývá způsobem užívání konopných drog. Další kapitola je věnována stručné historii konopných drog ve světě. Konopí jako lék a zdravotní důsledky konopných drog jsou další témata, kterými se práce zabývá. V práci jsou dále popsány nejčastější sociální okolnosti, které mohou mít vliv na tom, že jedinec začne konopné drogy užívat, a typologie uživatelů konopných drog. Poslední kapitola je věnována teoretickým modelům kontrolovaného užívání a obecně teorii kontrolovaného užívání konopných drog. Cílem práce bylo zjistit, jaký vztah mají kontrolovaní uživatelé cannabinoidních látek k dané droze. Byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumnou otázkou bylo vyzkoumat, zda se něco změnilo v životě kontrolujících se uživatelů po užívání konopných drog. Pomocí druhé výzkumné otázky bylo úkolem zjistit, kdy je pro kontrolované uživatele konopných drog nevhodné drogu užít. Výzkumný soubor představovalo celkem 12 komunikačních partnerů z Plzně, z toho bylo sedm mužů a pět žen ve věkovém rozmezí od 21 do 35 let. Komunikační partneři byli do výzkumu vybráni pomocí sněhové koule. Pro výzkum byli vybráni pouze jedinci starší 18 let, kteří mají minimálně dva roky zkušenosti s danou látkou,aby nešlo pouze o experimentující uživatele, ale o kontrolující se uživatele. Další podmínkou bylo minimálně deset zkušeností s užitím dané drogy. Zkoumaní jedinci nesměli mít žádné zdravotní poškození v důsledku užívání konopných drog,ani nesměli být nikdy léčeni s drogovou závislostí. Komunikační partneři nemohli být ani odsouzeni v souvislosti s drogami. Výzkum byl realizován od ledna do dubna 2015. Pro zpracování empirické části byl zvolen kvalitativní výzkum. Zdrojem dat byly narativní rozhovory. Při tomto typu rozhovoru je zkoumaný jedinec povzbuzován k volnému vyprávění. Rozhovory byly doslovně přepsány a jsou uvedeny v příloze diplomové práce. Data získaná z rozhovorů byla zpracována pomocí zakotvené teorie. V práci byly využity první dva stupně kódování otevřené kódování a axiální kódování. První kategorie, kterou se výzkum zabýval, byla zaměřena na kariéru užívání komunikačních partnerů, kde bylo zjištěno, že typicky komunikační partneři užili poprvé drogu mezi 14. a 15. rokem života, především z důvodu experimentace, vyzkoušení nových věcí.Další kategorie byla zaměřena na současné užívání látek komunikačními partnery. Tedy na to, jak často obvykle drogu užijí, zda je pro ně obtížné drogu sehnat a jak je pro ně užívání finančně nákladné. Z výzkumu vyplynulo, že v dnešní době je velice snadné sehnat marihuanu, není těžké dostat se k dealerovi, co nabízí tento typ drogy. Obstarat si však hašiš je v České republice náročné. Frekvence užívání i finanční zatížení bylo u jednotlivých komunikačních partnerů individuální. Práce může sloužit jako praktická pomůcka pro uživatele konopných drog, jak se stát kontrolovaným uživatelem těchto látek, nebo jak dosáhnout plné abstinence od drog. Dále může být práce využita k ucelenému pochopení dané problematiky širokou veřejností.
social impacts on controlled users of cannabinoid substances
Keywords: kontrolované užívání; konopné drogy; uživatelé konopných drog; controlled use; cannabis drugs; cannabis drugs users